«یلدا معیری» به عکاس جعلی معروف است که با کارگردانی و چیدمان مصنوعی المانهای مختلف عکسهایی تولید میکند تا مخاطب را فریب دهد. بر همین اساس «فریب مخاطب» از جمله عناصر اصلی عکسهای این فرد است که سعی دارد خود را «عکاس خبری» معرفی کند. این درحالی است که به هیچ وجه وی به عنوان عکاس خبری خصوصا در میان افکارعمومی که وی را میشناسند، شناخته نمیشود.
رسوایی بزرگ معیری برای عکس جعلی
این فرد بیشتر با عکسی که در جریان حوادث دیماه سال ۹۶ منتشر کرد مورد توجه رسانههای بیگانه و ضدانقلاب قرار گرفت. عکسی برگرفته از پوستر فیلم «ایستاده در غبار» که در آن دختری در مقابل سردر دانشگاه تهران و در میانه دود ایستاده و مشتش را گره کرده است. بعد از مدتی که این عکس مورد توجه رسانههای بیگانه قرار گرفت مشخص شد که غبار در عکس حاصل از دود کپسول آتش نشانی بوده و این زن نیز بازیگر است که به طور عمد از آن استفاده شده است.
این عکس باعث رسوایی شدید یلدا معیری شد و بویژه افکارعمومی نسبت به فریبکاری وی با یک عکس ساختگی واکنش شدیدی نشان داد و صفحه اینستاگرام وی با موج اعتراض کاربران مختلف روبرو شد. وی در یک رسانه خارجی به استفاده از کپسول آتش نشانی برای ساختن این عکس اعتراف کرده بود و بعد از آن در مصاحبه با یک سایت تخصصی عکس نیز افشا کرد که از کپسول آتش نشانی استفاده کرده است.
جالب اینجاست در همان سال وی با همین عکس جعلی برنده جایزه «تک عکس خبری» شد. هر چند وی این موضوع با رسوایی شدیدی روبرو شد اما هنوز رسانههای ضدانقلاب و غربی از این عکس به عنوان نماد اعتراضات ایران استفاده میکنند.
نمایش تراژیک برای محکومیت ساختگی
پس از این ماجرا بود که وی در جریان اغتشاشات سال گذشته بازداشت و چندی بعد به قید وثیقه آزاد شد. بعد از مدتی ویدیویی از یلدا معیری در فضای مجازی منتشر شد که این فرد با پوشیدن لباس شریف پاکبانی مدعی شد براساس حکم دادگاه وی به پاکبانی محکوم شده است و کرامت زنانه وی در این حوزه خدشهدار شده است. این درحالی بود که بر اساس حکم قوه قضائیه که از جمله احکام جایگزین بود وی به خدمات عمومی رایگان در پارک بانوان محکوم شده بود. پارکی که ویژه استفاده بانوان بوده و آقایان اجازه ورود به آن را ندارند.
این درحالی است که او در ویدیو ضبط شده مدعی شد که به پاکبانی در پارک بانون محکوم شده و به طور خودسر البسه این شغل شریف را بر تن کرده و به دلخواه نه در پارک بانوان بلکه در محله دوران کودکی خود مشغول نظافت خیابان است. درواقع در حکم خدمات عمومی لحاظ شده بود اما وی با پوشیدن لباس نارنجی پاکبانی سعی کرد یک نمایش مظلوم نمایی را کلید بزند.
این درحالی است که با توجه به سبقه وی در فریب افکارعمومی کاربران شبکه اجتماعی توئیتر پس از انتشار این ویدیو، سابقه جعل عکس توسط معیری را یادآور شده و این اقدام او را تبلیغات رسانهای قلمداد کردند.
جایزه سیاسی برای یک عکس ساختگی
اخیرا خبری منتشر شد که نشان میدهد یلدا معیری به عنوان یکی از برندگان امسال جایزه «شجاعت در روزنامهنگاری» بنیاد بینالمللی رسانه زنان معرفی شده است. جالب اینجاست که این خبر در شبکه های اجتماعی و رسانههای ضدانقلاب بازتاب داشته است اما در رسانههای داخلی بازتاب نیافته است زیرا با توجه به سبقه وی این موضوع وجاهت حرفهای برای رسانهها حتی رسانههای منتقد ندارد. نکته جالب این است که همان عکس خبری جعلی و ساختگی به عنوان نقطه عطف کارهای معیری برای انتخاب به وی عنوان روزنامه نگار شجاع در نظر گرفته شده است!
در همین راستا، معیری با رسانه ضدانقلاب ایران اینترنشنال گفت و گو کرده است و مدعی شده که این جایزه را به سبب صداقت در فعالیتش به او دادهاند و عکاسی خبری در ایران را بسیار دشوار توصیف کرده است.
جالب است که این بنیاد که به یک عکاس چیدمان به جای یک عکاس خبری جایزه داده، توضیح میدهد جوایز «شجاعت در روزنامهنگاری به مردم نشان میدهد که زنان روزنامهنگار دست از کار نمیکشند، نمیتوان آنها را ساکت کرد و باید مقاومتشان در برابر ناملایمات قدر دانسته شود. این جوایز از روزنامهنگاران شجاعی تجلیل میکند که در مورد موضوعاتی که تابو هستند گزارش میکنند، در محیطهای زنستیز کار میکنند و حقایق دشوار را به اشتراک میگذارند.»
* * *
این جریان از ادامه جریاناتی است که توسط عده ای وطن فروش در لباس ورزشکار، هنر پیشه، روزنامه نگار، و ... دیده می شود. این وطن فروشان برای اینکه مورد توجه نهادها و انجمن های ضد انقلاب قرار گیرند دست به اقداماتی می زنند که ملت و کشور خودش را زیر سوال ببرند و در عوض هم مورد پذیرش آنها قرار گیرند و هم کمک مالی شوند.
در سیزدهم تیر امسال آقای محمد ایمانی در کانال تلگرامی خود نوشت:
جاعلِ جایزه بگیر ،جایی در فرانسه ندارد
هر دو دودند اما، این کجا و آن کجا؟
در بحبوحه حوادث دی ماه ۹۶، عکسی در رسانههای غربی به عنوان نماد اعتراض ایرانیان منتشر شد که تصویر دختر مثلا معترضی را با مشت گره کرده و در میان دود نشان می داد.
عکاس که نه، طراح صحنه، یلدا معیری همکار نشریات زنجیره ای بود. او که با عکس جعلی، کاسبی کرده بود، بعد از آن که آب ها از آسیاب افتاد، اذعان کرد: دود نشان داده شده در عکس، مربوط به کپسول آتش نشانی بوده و نه گاز اشک آورِ القا شده!
جلب این که همین فرد دغلباز، ضمن تامین سوژه برای جروزالم پست و آسوشیتد پرس و...، از انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی هم جایزه گرفت!
تفاوت تصاویر این روزهای اعتراضات فرانسه با ایران، این است که آنجا ژورنالیست وطن فروش کم پیدا می شود تا صحنه آرایی و جعل عکس کند و معدود تصاویر منتشره، واقعی است. بماند که مثلا تشییع جوان۱۷ ساله قربانی شلیک پلیس، در سانسور کامل برگزار شد.
تفاوت دوم این است که رسانه های غربی، هر قدر در قبال اتفاقات ایرانُ دروغ بافی و بزرگ نمایی می کنند، در قبال اتفاقات اروپا، مامور کوچک نمایی و سانسور هستند.
در هفدهم دی 1401 روز شنبه نیز ویدیویی از یلدا معیری در فضای مجازی منتشر شد که این فرد با پوشیدن لباس شریف پاکبانی مدعی شده است براساس حکم دادگاه وی به پاکبانی محکوم شده است. یلدا معیری که در پی حضور در اغتشاشات اخیر در تهران براساس اتهامات ضد امنیتی و حمایت از اغتشاشات در فضای مجازی بازداشت شده بود، چندی پیش با قید وثیقه از زندان ازاد شده بود. کاربران توئیتری پس از انتشار این ویدیو، سابقه جعل عکس توسط معیری را یادآور شده و این اقدام او را تبلیغات رسانه ای قلمداد کردند.
براساس گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، بازداشت این متهم هیچ ارتباطی با فعالیت رسانهای وی نداشته و این فرد در صحنه اغتشاشات و بدلیل اتهامات ضد امنیتی بازداشت شده است. براساس بخشی از حکم بدوی دادگاه برای این فرد، وی به خدمات عمومی رایگان در پارک بانوان محکوم شده است. این پارک ویژه استفاده بانوان بوده و آقایان اجازه ورود به آن را ندارند. این درحالی است که او در ویدیو ظبط شده مدعی میشود که به پارکبانی در پارک بانون محکوم شده و به طور خودسر البسه این شغل شریف را بر تن کرده و به دلخواه نه در پارک بانوان بلکه در محله دوران کودکی خود مشغول نظافت خیابان است.
همچنین براساس حکم صادره که قابل تجدید نظرخواهی نیز میباشد، وی به انجام پژوهش نیز محکوم شده است ولی علیرغم اینکه اولین بند مندرج در تکمیل مجازات پژوهش میباشد تاکنون از پژوهش خود فیلمی منتشر نکرده است. گفتنی است این فرد در سال ۹۸ نیز به ۲ سال حبس تعلیقی محکوم شده بود و از این ارفاق دستگاه قضایی بهره مند گردیده است.
نکته دیگر این است که معیری از جو اغتشاشات ۱۳۹۶ استفاده کرده و تصویری جعلی منتسب به اغتشاشات را به شیوه ای هدفمند منتشر کرد که بازتاب زیادی در رسانه ها و حتی در سطح بینالمللی داشت. به طوری که دونالد ترامپ رییس جمهور وقت آمریکا نیز از این عکس در یک پست توییتری استفاده کرده بود.
در تصویر مورد اشاره زنی با مشت گره کرده در میان دود دیده میشود و به وضوح صحنه سازی و بازی با افکار عمومی در ان مشهود است و اینگونه به ذهن متبادر میشود که مرتبط با نا آرامی های تهران است اما همانطور که خود این فرد هم در مصاحبه ای به آن اعتراف کرده است دودی که در عکس وجود دارد ناشی از پودر کپسول آتش نشانی است و فقط شبیه استفاده گاز اشک آور است.
اکنون کاربران فضای مجازی با توجه سابقه معیری در جعل عکس، نسبت به این ویدیو نیز واکنش نشان داده و نوشتند امیدواریم که این اقدام، تبلیغاتی نباشد و اگر مدعی اجرای حکم خود است، ویدیویی از ارائه پژوهشی که به آن محکوم شده است را منتشر کند.





گفتگوی یلدا معیری، خبرنگار وابسته به رسانههای اصلاحطلب با یک زن افغان که ظاهراً به دلیل فقر و نداری میخواهد فرزندش را بفروشد.
مورد انتقاد گسترده کاربران شبکههای اجتماعی قرارگرفته است. در این فیلم کوتاه معیری با اشاره به کودک از مادر او میپرسد که چرا فرزندش به این زیبایی را کسی در بازار برده فروشان نمیخرد!
یلدا معیری با مأموریت سیاه نمایی از وضعیت مردم افغانستان پس از سقوط دولت آمریکایی اشرف غنی به این کشور سفرکرده است؛ پیش از معیری چند خبرنگار اصلاح طلب دیگر نیز به کشور افغانستان سفر کرده و با انتشار تصاویر گزینشی و دست چین شده روایت های خاص از این کشور را به نمایش گذاشته اند. اما انتشار فایل تصویری از سوی معیری آن پروژه را زیر سؤال برده و صدای فعالان رسانهای اصلاحطلب را درآورده است.
علی نظری، فعال رسانهای هم با گلایه نوشت: وقاحت این خبرنگار وصفناشدنی است. میگوید «چرا این پسربچهٔ خوشگل خریدار ندارد!» گویا کسی که این را میگوید همان عکاس خبرنگاری است که عکسهای حوادث دیماه ۹۶ را گرفته است. این عکاس آبرو اصلاحات را میان مردم افغانستان برد.
نگین، کاربر افغان هم در توییتر خود نوشته است: خانم خبرنگار چطور میتوانی اینقدر بیادب باشی؟ این حجم اذیتت نمیکند؟ آمدی در کشورما تا با بدبختی مردم ما به خودت شهرت بخری؟ کرامت انسانی شو حفظ کن فقیر است، مریض نیست!
واکنش کاربران شبکه های اجتماعی به خبرنگار اصلاح طلب
از نگاه اصلاحطلبان انتشار رپورتاژهایی به این شکل جو احساسی موجود؛ علیه دولت جدید در کابل را بر هم خواهد زد. مخاطبین از خود میپرسند که ۲۰ سال حاکمیت آمریکاییها بر افغانستان چه دستاوردی جز رونق بازار بردهفروشان، فقر مطلق و گرسنگی برای مردم داشته است؟
تا پیشاز این سران جبهه اصلاحات ادعا میکردند که حاضرند در دفاع از مردم پنجشیر یک تیپ نظامی (تیپ اصلاحیون) تشکیل داده و به حمایت از مردم آن کشور بروند. خاتمی لیدر اصلاحطلبان رادیکال نیز در بیانیهای نوشته بود که فوریت دارد که همه اصلاحطلبان و تحول خواهان (براندازان) از مقاومت مردم افغانستان دفاع کنند! انتشار فایل تصویری عکاس نزدیک به خاتمی استفاده ابزاری اصلاحطلبان از مردم افغانستان را بهخوبی نشان داد، حالا افکار عمومی دریافتهاند که آن حمایت بیقیدوشرط از مردم افغانستان تنها پوششی برای پر کردن جای خالی آمریکاییها در منطقه بود.
انتشار این ویدئو ماهیت لیبرالهای فارسی زبان را به خوبی نشان داد؛ لشکر اصلاحطلبان همان معاملهای که با مردم سوریه و عراق در بازار بردهفروشان داعش کرد، با مردم افغانستان نیز انجام داد. در روزهای تاختوتاز داعش در سوریه کرباسچی دبیر کل عزل شده حزب کارگزاران ادعا کرده بود که باید با داعش مذاکره کرد!
معیری در میان عکاسان خبری به تولید اخبار و گزارشهای تصویری فیک و دروغین معروف است. او پیشازاین در اغتشاشات سال ۹۶ با دستور یک رسانه اصلاحطلب به دانشگاه تهران رفته و با صحنهسازی، تصویری دروغین از اوباش خیابانی گرفته و آن را برای خبرگزاریهای خارجی مخابره کرد. بعدها معیری اعتراف کرد که آن تصویر ساختگی بوده و به برای تأثیرگذاری روی مخاطب بهجای بمب دودزا (گاز اشکآور) از کپسول آتشنشانی استفاده کرده است. ترامپ رئیسجمهور جنایتکار آمریکا از این تصویر بهعنوان سند تحریمهای بیشتر علیه مردم ایران استفاده کرد.
یکی از عکاسان اصلاحطلب پس از آبروریزیهای مکرر معیری در پستی اعتراضی خواهان سلب عضویت او در انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی شده است. بهروز مهری دراینباره مینویسد: ویدئویی که یلدا معیری منتشر کرد سقوط اخلاقی و حرفهای یک انسان و عکاس خبری است. پس از گذشت دو روز ایشان حتی حاضر به عذرخواهی هم نشده. در این شرایط انجمن صنفی عکاسان مطبوعات باید اظهارنظر کند و در مورد ادامه عضویت وی تصمیم بگیرد تا شاید شاهد تکرار چنین رفتارهای غیرانسانی نباشیم.
پیشازاین انجمن عکاسان در اقدامی عجیب و غیرحرفهای عکس جعلی خانم معیری را بهعنوان عکس سال انتخاب کرده است، این انتخاب در سال ۹۷ با اعتراض شدید جامعه عکاسان کشور روبرو شد. اما این نهاد وابسته به اصلاحطلبان بیتوجه به اعتراضات صورت گرفته حاضر به عذرخواهی و پس گرفتن جایزه از این عکاس نشد!